Hamile Rehberi, Hamilelik Rehberi, Gebelik Rehberi, Bebek ve Anne Sağlığı Bilgileri, Hamile Kalmak, Hamile Olmak, Gebelik ve Hamilelik Hakkında Bilgiler, Doğum Rehberi, Hamilelik Sorunları Rehberi

Anne, Bebek ve Oyuncak Ürünleri Ucuza Satın Al

  

     Ana Sayfa
     Hamilelik
     Çocuk Bakımı
     Diyet
     Vitaminler
     Kadın Sağlığı
     Güzellik
     Bebek İsimleri
     Bebek Örgüleri
     Kadın Haberleri

  Arama Kriteri:    
Beslenirken ölçüyü kaçırmayın!


Hamilelikte "iki kişilik yemek gerek" felsefesiyle fazla beslenme, yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar veriyor...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, gebelik döneminin, insan yaşamı boyunca beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biri olduğunu vurguladı.

Birçok araştırmanın, gebelikte beslenmenin önemini ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçüködük, ''Gebelikte beslenmeyle bebeğin doğum ağırlığı, bebeğin beyin gelişimi, anne karnında ölüm, erken doğum ve tansiyon artışıyla üre yükselmesi arasındaki ilişki, çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır'' dedi.

Bu gerçeğin halk arasında gebe kadının ''iki kişilik yemesi gerektiği'' fikrini doğurduğunu belirten Küçüködük, ''Ancak gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir'' diye konuştu.

Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan toplumlarda gebe kadının gebelik süresince ortalama 6.5 kilogram ağırlık kazanmasına karşın yeterli ve dengeli beslenenlerde bu artışın 10.5 kilogramı bulduğunu belirten Şükrü Küçüködük, gebelikte yeterli ağırlık kazanamayan kadınların bebeklerinin yüzde 13.7'sinin prematüre veya düşük doğum ağırlıklı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Küçüködük, gebelerde besin ihtiyacının birçok faktöre bağlı olduğunu ifade ederek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

''Gebelerde besin gereksinimi yaş, fiziksel aktivite, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık ve besin depolarının yeterlilik gerekçesi gibi birçok faktöre bağlıdır. Gebelikte bazal metabolizma hızı, normalin yüzde 20'si kadar artar. Gebe kadının beslenmesinde bu artışın dikkate alınması gerekir. Zayıf olan annelerde gebelikte ağırlık kazanımı, ikinci (4-5-6. aylar) ve üçüncü (7-8-9. aylar) trimestir süresince haftada 500 gram altına düşmemelidir. Buna karşılık vücut ağırlığı daha fazla olan kadınların haftalık tartı artış hızı, ortalama 300 gram olmalıdır.''

Gebeliği izleyen ilk 3-4 aylık dönemde gözlenen iştahsızlık, bulantı, kusma isteği, aşırı uyku hali şikayetlerinin daha sonra azalmasıyla annede ağırlık kazanımının 20. haftada 3.5 kilogram, gebeliğin sonuna kadar da haftada 300-500 gramlık artışlarla toplam 10-12 kilograma ulaştığını belirten Küçüködük, Bunun sonucunda da 3-3.3 kilogram ağırlığında bir bebek dünyaya gelebileceğini söyledi.

Gebelik süresince fetus gelişimi ve diğer fizyolojik olaylar sonucu 80 bin kalori harcandığını belirten Prof. Dr. Küçüködük, bu ihtiyaçları karşılamak için günde 300 kalorinin ek olarak alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu bilgi 3883 kez okunmuştur.





Hamilelik Rehberi, Gebelik Rehberi, Gebe ve Hamile Sağlığı Bilgileri