Hamile Rehberi, Hamilelik Rehberi, Gebelik Rehberi, Bebek ve Anne Sağlığı Bilgileri, Hamile Kalmak, Hamile Olmak, Gebelik ve Hamilelik Hakkında Bilgiler, Doğum Rehberi, Hamilelik Sorunları Rehberi

Anne, Bebek ve Oyuncak Ürünleri Ucuza Satın Al

  

     Ana Sayfa
     Hamilelik
     Çocuk Bakımı
     Diyet
     Vitaminler
     Kadın Sağlığı
     Güzellik
     Bebek İsimleri
     Bebek Örgüleri
     Kadın Haberleri

  Arama Kriteri:    
Beslenmede önemli noktalar...
Hamilelikte beslenmeye dikkat edilmezse hem anne hem de bebekte anemiye rastlanıyor. Demir eksikliği bebeklerde büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiliyor.

Anne adayının, sağlıklı ve sorunsuz bir bebek dünyaya getirmek için yapması gerekenler arasında en önemlisi beslenmeye dikkat etmek. İyi beslenme için ise günlük 2 bin-2 bin 500 kalori alınması gerekiyor. Beslenmenin yüzde 60'ını karbonhidratlar, yüzde 30'unu proteinler, yüzde 10-15'ini ise yağlar oluşturuyor.

Eğer hamilelik öncesinde kolestrol veya tansiyon gibi sorunlar yoksa gebelik döneminde çok fazla sorunla karşılaşılmıyor. Dikkat edilmesi gereken özellikle sebze ve meyveleri sera yerine doğal ve mevsiminde besinleri tüketmek, normal ekmek yerine tam buğdaydan yapılmış ekmekleri tercih etmek.

Saç dökülmesi ve dişlerde sorun

Hamilelik döneminde sıvı tüketimini artırmak, özellikle de kalsiyum açısından zengin olan süt ürünleri, yoğurt, peynir, dondurma ve sütten yapılan tatlıları, portakal suyu ve rokayı bol bol almak gerekiyor. Anne iyi beslenmezse hem bebekte hem kendisinde demir eksikliği görülüyor. Bu, annede dişlerin ve saçların dökülmesi şeklinde kendini gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, demir yetersizliğinden kaynaklanan anemi günümüzde en sık görülen halk sağlığı sorunlarından. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 3.5 milyar kişide demir yetersizliğine bağlı anemi görülüyor. Tüm yaş grupları için yaşamsal önem taşıyan demir eksikliği anemisi, özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda ölümlere neden oluyor, çalışma kapasitesini sınırlıyor ve bebek ölümlerine neden oluyor. Anemi, bebek ve çocuklarda büyümeyi etkilediği gibi, enfeksiyonlara karşı direnci de azaltıyor. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği anemisi, zekâ düzeyini yaklaşık 9 puan geriletebiliyor. Demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda uyum ve denge sorunları baş gösteriyor. Daha içekapanık olan bu çocuklar, çevreyle etkileşime geçemiyor ve zihinsel yetenekleri köreliyor.

Demir eksikliğiyle ilgili yapılan araştırmalar bu konudaki ihmali gözler önüne seriyor. 0-5 yaş grubunun yüzde 50'sinde, okul çağı çocuklarının yüzde 30'unda, emzikli kadınların yüzde 50'sinde anemi görülüyor.

İstanbul'daki bir çalışmada, en yüksek anemi görülme sıklığı, yüzde 75.1 ile 0-24 ay arası çocuklarda saptandı. Diğer yaş gruplarındaki anemi sıklığı ise yüzde 30'lar civarında. Bu nedenle uzmanlar hamilelikte kalsiyum alımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ne kadar yemeli?

Yetişkin bir insan et ve kuru baklagiller grubundan günde iki porsiyon (yani 1 yumurta, 200 gram et veya etli sebze yemeği) tüketmeli. Gebe kadınlar ise buna ek olarak 1 yumurta veya haftada 1 porsiyon karaciğer, emziren kadınlar da bu besin gruplarının herhangi birinden yarım porsiyon daha tüketmeli.

Yetişkinler günde 3-4 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeliyken, hamileler buna ek olarak günde bir, emzirenler ise iki porsiyon daha taze sebze ve meyve tüketmeli.

Yetişkinlere günde en az 1 porsiyon süt ve süt ürünü öneriliyor. Bu miktar 1 su bardağı süt veya yoğurda denk düşüyor. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu gruptan iki porsiyon alınmalı.

Tahıllar ve ekmek grubu için yetişkinlere önerilen miktar günde 3 ila 6 dilim. Hamilelikte bu grubun alımını artırmaya gerek yok ancak emzirme döneminde ekmek bir dilim, tahıl grubu ise bir porsiyon artırılmalı.

Kaynak : Radikal


Bu bilgi 4859 kez okunmuştur.





Hamilelik Rehberi, Gebelik Rehberi, Gebe ve Hamile Sağlığı Bilgileri